Katter

Därför jamar din katt – detta visste du inte

7826473340_1ef50acc1b_kHunger, stress eller ålder kan få din katt att använda sina stämband oftare än du vill höra. Här är 7 anledningar till varför.

1. Katten vill helt enkelt ha uppmärksamhet

Kanske beror detta på att katten vill leka, eller är hen bara uttråkad. Svara inte varje gång din katt jamar – ge istället uppmärksamhet när hen blir tyst. Om din katt jamar ständigt, promenera tills hen lugnat sig.

Gå alltid bort från överdriven jamning, men vara säker på att tillbringa tid med din katt varje dag (hen är en del av din familj, trots allt). Att leka med din katt ger också en lämplig mängd motion, en förutsättning för hens och ditt välbefinnande.

Belöna din katt för hens lugn, det kan bidra till att minska ljudnivån från katten, men det kan vara en lång process.

 

SE VIDEO

2. Sjukdom

Jamande är ett det sätt en katt kommunicerar, och hen kan försöka att berätta att han inte mår bra. Katter är bra på att gömma sjukdomar, och jama eller väsnas utan att visa intresse för mat kan vara ett varningstecken på en sjukdom som kräver uppmärksamhet.

Konstant jamande kan vara ett tecken på en överaktiv sköldkörtel, njursjukdom, problem att urinera eller en mängd andra hälsofrågor. Om detta beteende är något nytt hos din katt, är det värt en resa till veterinären.

3. Hunger

Om matskålen är tom blir det ett ständigt jamande, vilket ni nog känner igen. Se till att din katt har tillräckligt med mat och äter vid lämpliga tidpunkter. Och när du ändå håller på, kontrollera att vattenskålen är full.

KLICKA PÅ NÄSTA FÖR ATT SE RESTERANDE LISTA